Kotimainen verkkokauppa
Laaja valikoima
Nopea toimitus

Ohjeita pyörän valitsemiseen

Mikään ei korvaa koeajoa, mutta alle listaamamme kysymykset auttavat hyvin alkuun. Jokaisen pyöräkategorian sivulla kerromme lisäksi lyhyesti kyseisten pyörien käyttötarkoituksesta ja ominaisuuksista.

Missä pyöräilen? Maantiellä, hiekkateillä, maastossa, kaupungissa vai kaikkialla?

Montako vaihdetta? 1, 3, 7, 24 vai enemmän? Tiesitkö, että vaihteiden perimmäisenä tarkoituksena ei ole vauhdin sääteleminen vaan jaksamisen ja pyöräilymukavuuden optimointi.

Kuinka pitkiä matkoja pyöräilen? Muutaman kilometrin kauppareissuja, useiden kilometrien työmatkoja, kymmenien kilometrien pituisia pyörälenkkejä vai satojen kilometrien pyöräretkiä.

Minkälainen ajoasento on minulle mieluinen? Aggressiivinen, makaavampi ajoasento vai hieman pystympi ja rennompi.

Kuinka usein pyöräilen? Joka päivä vuoden ympäri, silloin tällöin kuntoilumielessä vai satunnaisesti kesäisin.

Runkokoon valinta

Polkupyörän valinnassa yhden tärkeimmistä ajomukavuuteen ja hallintaan liittyvistä tekijöistä muodostaa pyörän runko. Käyttöturvallisuus alkaa oikein valitusta ja mitoitetusta rungosta. Oikean runkokoon valinnassa on monia vaikuttavia tekijöitä, kuten pyörän tyyppi sekä pyöräilijän selän, käsien ja jalkojen pituudet. Runkokoot vaihtelevat välillä myös merkeittäin, ja siksi yksi ja sama koko ei välttämättä ole jokaiselta merkiltä sopiva!

Esimerkiksi maastopyörien rungot ovat usein matalampia kuin muissa pyörätyypeissä. Tämän takia ohjeellisesti liian suurikin runko saattaa tuntua sopivalta korkeuden puolesta, mutta pituus jää liian suureksi. Tällöin ongelmia saattaa aiheutua esimerkiksi ohjauksessa sekä ajomukavuudessa! Jokaisella pyörämerkillä on olemassa suuntaa antavat taulukot oikean runkokoon valintaan. Näitä tarkastelemalla pääset hyvin alkuun, mutta on hyvä muistaa, että ohjeelliset taulukot perustuvat arvioituihin keskiarvoihin, ja siksi esimerkiksi kahdelle 180cm pitkälle saattaa todellisuudessa täysin samasta pyörä mallista sopia eri runkokoko.

Monesti kuulee myös ajatuksen siitä, että oikea pyörän koko määräytyy rengaskoon perusteella. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan huomattavasti tärkeämmässä roolissa on juuri sopiva runkokoko! Maastopyörien osalta monilta merkeiltä on saatavilla samaa pyörää kahdella eri kiekkokoolla. Pienemmät runkokoot ovat yleensä varustettu 27,5″ renkaiden kanssa, ja isommat taas 29″ renkaalla. Maantiepyörät, hybridit sekä kaupunkipyörät taas ovat useimmiten 28″ renkailla varustettuja.
Oikea rengaskoko määräytyykin siis pyörän tyypin sekä runkokoon perusteella, ja sen avulla pyritään optimoimaan ajo-ominaisuudet parhaiksi mahdollisiksi!

Ammattitaitoinen henkilökuntamme on aina valmiina auttamaan sinua oikean runkokoon valinnassa! Jokaista haluamaasi pyörää ja runkokokoa on mahdollista koeajaa. Koeajon yhteydessä haemme sinulle sopivia säätöjä esimerkiksi satulan korkeuden ja asennon osalta. Muutoksia voidaan myös tehdä vaikkapa ohjainkannattimen pituuden kanssa. Eli jos täysin sinulle optimaalista kokoa tai ajoasentoa ei heti löydy, on näillä pienillä muutoksilla mahdollista sellainen tehdä!

Tule käymään myymälässämme, ja löydä palvelevan henkilökuntamme avustuksella juuri sinulle sopiva malli ja runkokoko!