Raimo Nieminen 70 vuotta!

IS teki syntymäpäivä jutun: Raimo Nieminen täyttää 70 – juhlii merkkipäiväänsä Velodromilla .

Raimo Nieminen lähti 1960-luvulla rohkeasti hakemaan pyöräilyoppia Italiasta ja hurahti sikäläiseen fillarikulttuuriin.
Vaikka perjantaina 70 vuotta täyttävä Raimo Nieminen tunnetaan fanaattisena pyöräilyihmisenä, hänellä on myös Italian jalkapallosarjan mestaruus. Tosin se tuli Suomessa ja junnupeleissä.

– Käpylän Pallon 13-vuotiaat pelasivat kesällä 1959 Italian liigan, jossa eri alueiden joukkueet oli nimetty sikäläisten seurojen mukaan. Minä olin mukana sarjan voittaneessa Alessandrian porukassa.

Jalkapallon lisäksi Kalliossa kasvanut Nieminen harrasti lapsuudessaan yleisurheilua ja hiihtoa. Pyöräily löytyi sattuman kautta.

– 14-vuotiaat luokkakaverit ostivat kilpapyörän, joten minäkin päätin hankkia sellaisen, Nieminen kertoo.

Hän oli kesätöissä plankkipoikana eli kenkienkiillottajana. Sillä palkalla ei saanut kaupan komeinta menopeliä, mutta hieman edullisemman Automoton hän pystyi ostamaan. Mäkelinin-perheen pyöräkauppa oli lähistöllä ja sieltä löytyi myös oma seura.

– Mäkelinit olivat olleet mukana perustamassa Pyörä-Tovereita vuonna 1929 ja olleet toiminnassa mukana koko ajan.

Nuorukainen löysikin itsensä yhä useammin Käpylän Velodromilta, jossa oli kilpailtu olympiakisojen ratalajeissa vuonna 1952.

– Samassa rapussa asunut Mauri ”Maukka” Suomalainen oli suuri ihanteeni, Nieminen kertoo esikuvallisuuden merkityksestä nuorelle urheilijalle.

Hän kilpaili aluksi sekä radalla että maantiellä, mutta vähitellen Käpylän betonikirnu kiehtoi yhä enemmän.

– Kun aloitin työelämässä, aika oli kortilla. Sunnuntaitreeni Velodromilla vei huomattavasti vähemmän aikaa kuin vierailu johonkin kaukana järjestettyyn maantiekilpailuun.

Tukuttain Suomen mestaruuksia

Pyörä-Toverit kävi 1960-luvulla kovaa kisaa Suomen ykkösseuran asemasta paikalliskilpailijoiden ja turkulaisten kanssa. Nieminen oli PT:n valttiässä. Hän onkin yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä ratapyöräilijöistämme.

Eräajossa hän voitti kaikki SM-kilpailunsa 1966–72, 1974 ja 1976–77. Kilometrin aika-ajon mestari hän oli kolme kertaa, samoin 4 km:n joukkuekilpailun. Hän oli kahdesti Suomen mestari pariajossa Kalevi Eskelisen ja Jouko Hyvösen kanssa sekä kerran tandemilla parinaan Pentti Balk. Nieminen edusti Suomea MM-kilpailuissa kolme kertaa ja osallistui lukuisiin maaotteluihin.

Vähemmän tunnettuja ovat Niemisen ulkomailla ajamat ratakilpailut. Hän lähti jo 1966 neljän muun PT:n ajajan kanssa Italiaan hakemaan valmennusoppia ja kilpailurutiinia.

– Pääsimme Pejo-nimisen seuran vieraaksi harjoittelemaan ja kilpailemaan heidän riveissään.

Nieminen ja kumppanit asuivat saapasmaassa kahtena vuotena.

– Siellä opin mitä on italialainen pyöräily.

Myöhemmällä kauppiasurallaan Nieminen on vieraillut Italiassa satoja kertoja ja tuntee lähes kaikki sikäläiset pyöräilyvaikuttajat.

Italian kokemusten jälkeen oli helpompi lähteä muuallekin. Yhteydenpito itärajan taakse alkoi 1968.

– Silloin kävimme Leningradissa ja seuraavana vuonna menimme ajamaan Tallinnan uudelle velodromille.

Kilpailumatkoja Nieminen teki moneen maahan, joista Tanska tuli rakkaaksi monesta syystä.

– Kilpailin siellä paljon, koska tapahtumat olivat hyvin järjestettyjä ja lajia arvostettiin korkealle.

Ratapyöräilystä sai lyödä vetoa, ja lisäksi lähdöt olivat usein tasoituskilpailuja, jotta sijoitusten ennustaminen oli mahdollisimman vaikeaa.

Olympiamatka kariutui

Kilpailemisen ohella Nieminen kävi töissä. Hän oli päässyt jo 1963 Konttorityö Oy:hyn edustajaksi ja yleni myöhemmin myyntipäälliköksi. Firmassa oli huippu-urheiluosaamista, sillä omistaja oli ToPon koripallotouhuista tuttu Tom Hynninen ja Niemisen esimiehinä olivat Wireksen veljekset, joista Kurt oli melonnan olympiavoittaja vuodelta 1952.

– He ymmärsivät huippu-urheilijan aikataulun ja antoivat minulle mahdollisuuden valmistautua tosissaan Münchenin olympiakisoihin.

Kisoihin valmistautuminen olikin huolellista; pyöräkin kulki kovaa. Vuonna 1970 hän oli ajanut kilometrin seisovan lähdön Suomen ennätyksen 1.09.5, joka kesti peräti 17 vuotta. Vuonna 1972 Suomen Olympiakomitean asettama raja (1.10,0) jäi niukasti saavuttamatta, eikä Niemistä valittu kisajoukkueeseen.

Müncheniin hän silti päätyi.

– Seurani maksoi minulle matkan olympiakaupunkiin, jossa pääsin harjoittelemaan ja kisaamaan ennen kisojen alkua.

Olympiakoitoksen hän seurasi sitten katsomosta.

Pyöräily ei jäänyt aktiiviuraan. Nieminen toimi Pyörä-Toverien puheenjohtajana 1983–91 ja lisäksi muun muassa HTP-V:n valmentajana, Pyöräilyliiton ratajaoston puheenjohtajana ja maajoukkueen mekaanikkona.

1990-luvun alusta lähtien hän on pyörittänyt Velosport Oy:tä eli kilpapyöräilyn erikoisliikettä. Yritys muutti tänä vuonna uusiin isompiin tiloihin, joten johtajalla on pitänyt kiirettä.

Nieminen nähdään yhä myös pyörän päällä, sillä maantielenkit kuuluvat hänen viikko-ohjelmaansa. Tulevana viikonloppuna hänet nähdään rakkaalla Velodromilla, jossa ajetaan kansainvälinen Helsinki GP. Kisat ovat samalla Niemisen 70-vuotisjuhlakilpailut.